Kokeillaan elämänhoitajia Oulussa

Kaleva uutisoi, että Oulun lastensuojelussa on otettu askelia ennaltaehkäisevään suuntaan, järkevöitetty työntekoa niin, että asiakas kohtaa saman sosiaalityöntekijän eri vaiheissa. Lastensuojelun asiakkuuksien määrä oli laskenut vuodessa 300:lla. Jutun tiivistelmän voi lukea tästä, paperilehdessä oli kattavampi juttu.

Olen todella iloinen, että positiivisia muutoksia on saatu aikaan. Tätä lisää! Haluaisin, että Oulussa otettaisiin todella iso etukeno palveluissa, jotta ihmisten hyvinvointi lisääntyisi ja lopulta saisimme myös kuluja alemmaksi. Esimerkiksi haluaisin kokeilla kodinhoitajien lisäämistä perheiden tueksi. Nykyäänkin kotiapua saa, kun täyttää kriteerit ja maksaa itse osan palvelusta. Kaupungin nettisivuilla on tietoa ja laskureita, mitä se asiakkaalle maksaisi.

Minun visiossani voisimme kokeilla kevyen ja ketterän kotiavun antamista hyvin varhaisessa vaiheessa Mäntsälän ja Pornaisten malliin. Kun kotiapua voisi saada helpommin, ilman virallista palvelutarvearviointia ja kriteerien syynäämistä, jossa menee aikaa, ongelmista ei ehdi tulla isoja. Tällainen apu ei myöskään olisi leimaavaa, mikä alentaisi myös kynnystä ottaa sitä vastaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa.

Kevyt kodinhoito ei olisi sisällöltään kevyttä, vaan kodinhoitajat olisivat ammattilaisia, jotka olisivat valmiita tarttumaan arjen käytännön pulmiin, mutta osaisivat auttaa asiakasta kokonaisvaltaisesti, jottei pompottelua syntyisi. Kodinhoitajien sijasta heitä voisi kutsua ennemminkin elämänhoitajiksi.

Oulussa kokeilu voitaisiin tehdä esimerkiksi alueellisesti, jolloin tarkalla seurannalla myös kokeilun vaikutukset nähtäisiin selvemmin ja kokeilua voitaisiin laajentaa oikealla tavalla.

Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kunnilta, lasten ja nuorten tilanne nähdään usein ensimmäisenä päivähoidossa ja koulussa, jolloin kunnilla on edelleen tärkeä rooli hyvinvoinnin edistämisessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: