Työllisyys on yhteistyökysymys

Isoin siskoni Oili Alatorvinen johtaa Verveä, joka tarjoaa valtakunnallisesti kuntoutuspalveluja ja parantaa työelämää. Harva se viikko käppäilemme tunteja ympäri Oulunsalon metsiä yhdessä koiriemme kanssa ja ihmettelemme maailman menoa.

Viisas isosiskoni on monessa liemessä keitetty ja tuntee työelämää ja johtamista oman organisaationsa kautta. Verve on kehittänyt monenlaisia keinoja auttaa ihmisiä pysymään töissä tai palaamaan työelämään, joten Oilin kokemus ja tieto olisi kaupunginvaltuutetullekin hyvä taustoittaja.

Oulussa on erityisesti korkea nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömistä maksetaan joka vuosi yli 20 miljoonaa ns. sakkomaksua valtiolle. Oulu osallistuu työllisyyden kuntakokeiluun, mikä tarkoittaa sitä, että Oulun kaupunki on ottanut maaliskuusta 2021 lähtien työttömien palvelut hoitaakseen.

Oilin kanssa keskustelimme siitä, mitä syitä nuorisotyöttömyyden ja toisaalta pitkäaikaistyöttömyyden takana voi olla, millä tavoin, missä vaiheessa ja kenen työttömyyden syihin pitäisi puuttua.

Selvää on, että vain yhtä syytä työttömyyteen ei ole, joten yksi keinokaan ei auta. Ja ei varmaan ole yllätys, että monimutkaisen ongelman hoitoon tarvitaan eri alojen yhteistyötä. Kuuntelepa.

Vaalikoneissa kysyttiin yllättävän vähän suoria työllisyyskysymyksiä. Toki työllisyys ja työttömyys on monimutkainen vyyhti, joka liittyy moneen päätöksenteon portaaseen. Tässä vastauksiani pariin aiheeseen liittyvään kysymykseen:

Allianssin nuorten vaalikone: Kunnan on tuettava nuorten työllistymistä ja sitä tukevia palveluita tarvittaessa muiden väestöryhmien edelle.

Täysin samaa mieltä ”Nuorten työuran alkuvaihe on tärkeä ja vaikuttaa koko elämään. Jos siinä kohtaa tarvitsee tukea, sen pitää olla nopeasti saatavilla ja silloin se on myös tehokkainta.”

Helsingin Sanomien vaalikone: Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa.

Täysin eri mieltä ”Ilmastoteot ovat tulevaisuuden investointeja. Jos nyt unohdamme ilmaston, lasku on tulevaisuudessa paljon isompi taloudellisesti ja elämänlaadun kannalta. Ilmastokriisi on aivan ylivoimaisesti ihmiskunnan tärkein ratkaisua vaativa kysymys. Jos epäonnistumme siinä, koko elämänmuotomme on uhattuna, eikä muita kysymyksiä sen jälkeen oikeastaan olekaan. Seuraukset tulevat viiveellä, mutta nyt meillä on kiire tehdä oikeita päätöksiä.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: